top of page
Vakantiewoning a-Glain Uw luxe 10 persoons vakantieverblijf

De Streek

De Streek

  

De provincie Luxemburg is één van de grootste provincies van België.

Maar, is tevens ook heel erg dun bevolkt. dus, zij biedt U veel rust en ruimte.
De hoofdstad is Aarlen /Arlon, de provincie  grenst aan het
Groothertogdom Luxemburg, e

 

Het is het hart van de Belgische Ardennen.  

         

De provincie Luxemburg was honderden jaren lang een onderdeel van het Hertogdom 
en later Groothertogdom Luxemburg.

Na de onafhankelijkheid van België kwam in 1839 het Verdrag van Londen tot stand, dat de verhoudingen van België met de buurlanden regelde en voor vrede in de regio moest zorgen.

Eén van de gevolgen ervan was dat het Groothertogdom Luxemburg ongeveer de helft van zijn grondgebied moest afstaan aan België, en meteen was de nieuwe provincie geboren, die dezelfde naam kreeg; Luxemburg.

Aarlen/Arlon, de provinciehoofdstad, is één van de oudste steden in België.

Het Letzenburgs, dat nog volop in het Groothertogdom zelf gesproken wordt, is in de provincie Luxemburg stilaan aan het verdwijnen, dat komt ook omdat het niet meer als een officiële taal aanvaard is.

  

De Salmvallei en de bronnen van de Ourthe  

Het land van de Salmvallei en de bronnen van de Ourthe, gelegen in het meest noordoostelijk puntje van de provincie Luxemburg, beslaat het grondgebied van de gemeenten Vielsalm en Gouvy.

Beide gemeenten bevinden zich in het hartje van de Hoge Ardennen op een gemiddelde hoogte van 450 meter. Het hoogste punt van deze regio is de Baraque de Fraiture met zijn 625 meter het derde hoogste punt van België. Dit hooggelegen gebied is erg in trek bij wintersporters.

Het laagst gelegen punt van Vielsalm en Gouvy is Grand-Halleux op 300 meter hoogte.

Deze regio is een van de meest typische voor de Hoge Ardennen. Liefhebbers van natuurschoon worden er verwend met afwisselend diepe valleien, veenachtige plateaus, donkere bossen en heldere beekjes.

Het is dus ook een ideale uitvalsbasis voor toeristische uitstappen.

In het noorden ligt de provincie Luik met de waterval van Coo, het circuit van Spa-Francorchamps en de grotten van Remouchamps.

 

De grens met het Groothertogdom Luxemburg (oosten) bevindt zich op 20 km van Vielsalm en slechts 5 km van Gouvy.


In het zuiden liggen interessante centra zoals La Roche, Houffalize en Bastogne.  

Verscholen in de kleine gezellige dorpskernen van Gouvy en Vielsalm ligt een rijk patrimonium aan kastelen, kerken, kapelle

 

Al deze pareltjes van plaatselijke cultuur, devotie en architectuur kunnen te voet ontdekt worden via de door de toeristische dienst uitgestippelde wandelwegen.

De regio, werd reeds bewoond in de vroegste tijden van onze geschiedenis, en is bezaaid met overblijfselen die getuigen van dit rijke verleden.

Het land van de Salm en de bronnen  van de Ourthe is de bakermat van de Graven van Salm, één van de meest illustere families uit het feodale Europa.

Hun graafschap strekte zich uit over 40 dorpen en gehuchten.

Ze hadden niet minder dan 4 vazallen (Een vazal is een getrouwe van een koning, een hoge edele of geestelijke) en konden hun onafhankelijkheid tot in de 11de eeuw handhaven.

In dit oude graafschap met zijn lappendeken van dorpen en gehuchtjes kunt u nu nog de mooiste hoekjes ontdekken : weiden, boomgaarden, loof- en naaldbossen wisselen zich af tegen de flanken van de vallei. Talrijke beekjes voeden de oostelijke Ourthe en de Salm die haar naam aan deze vallei gaf.

De Salm wordt gevormd door de Glain en de Ronce. Deze twee waterlopen worden op hun beurt gevoed door pittoreske beekjes. De bronnen van de Salm bevinden zich in de Hoge Ardennen, niet ver van die van de Ourthe op het grondgebied van de gemeente Beho, vlakbij de grens met het Groothertogdom Luxemburg.

Na een parcours van ca. 20 vloeit de Salm km te Trois-Ponts samen met de Amblève.

Reeds in de tijd van het leenstelstel werd de Glain, stroomafwaarts van Salm-Château, omgedoopt in Salm.

 

De oevers van deze wispelturige maar lieflijke rivier waren ideale vestigingsplaatsen voor de bevolking.

Nu nog steeds ligt de vallei bezaaid met kleine dorpskernen en gehuchten.

bottom of page